II Tuniej Szachowy o Puchar Prezesa Spółdzielni Mieszkaniowej w Ropczycach

 W sobotę 11 sierpnia (br) po raz drugi w Ropczycach (w świetlicy Spółdzielni Miszkaniowej), toczyć się będą walki szachowe o "Puchar Prezesa Spółdzielni Mieszkaniowej p. Józefa Pipały. System ro...

Medjugorie- Gargano- San Giowani Rotondo –Asyż (30.06-14.07.2018 r.)

(na zdjęciu wnętrze Bazyliki w Gargano, przy pulpicie organizator Pielgrzymki Jan Furtek) Tradycyjnie Akcja Katolicka Diecezji Rzeszowskiej (a osobiście Jan Furtek AK Krasne) było organizatorem tej p...

XX-lecie Powiatu w Ropczycach (27.06. br)

(na zdjęciu p. Wojewoda E. Leniart i grono odznaczonych) Uroczysta Sesja Rady Powiatu upamiętniająca jubileusz 20-lecia powstania samorządu powiatowego, odbyła się 27.06. br i stanowiła element obcho...

“Adventures in Wonderland” – Wystawa zdjęć Urszuli Kaczor

Pani Urszula Kaczor wraz ze swoim chłopakiem Waldemarem stworzyła wystawę zdjęć zatytułowaną „ADVENTURES in WONDERLAND” – czyli Przygoda w Krainie Czarów. Tematyka przedstawionych fotografii to g...

Wakacje - WAKACJE !!!

Tak się złożyło że prace nad przebudową naszego Portalu zbiegły się także z moim wakcyjnym wyjazdem dwutygodniowym. No to pozostaje mi się ciepło pożegnać i zapewnić, że z nowymi siłami i na nowym skr...

  • II Tuniej Szachowy o Puchar Prezesa Spółdzielni Mieszkaniowej w Ropczycach

    piątek, 20 lipca 2018 09:57
  • Medjugorie- Gargano- San Giowani Rotondo –Asyż (30.06-14.07.2018 r.)

    czwartek, 19 lipca 2018 09:51
  • XX-lecie Powiatu w Ropczycach (27.06. br)

    środa, 18 lipca 2018 08:23
  • “Adventures in Wonderland” – Wystawa zdjęć Urszuli Kaczor

    poniedziałek, 09 lipca 2018 09:56
  • Wakacje - WAKACJE !!!

    piątek, 29 czerwca 2018 17:39
redaguj-z-nami-twojpowiat

Wasza opinia

W związku z rozpoczęciem prac nad modernizacją naszego Portalu "TP" prosimy o wskazanie swojego wyboru "czego więcej" byłoby waszym życzeniem ?













Wyniki

Statystyki strony

Naszą witrynę przegląda teraz 51 gości 

Cebularz Lubelski

  • PDF

c_150_100_16777215_0___images_stories_img_0844.jpgW trosce o dostarczanie naszym "sympatykom" nowych wrażeń dziś chcemy zaproponować "cebularz lubelski". Tradycja jego wypiekania sięga XIX w. kiedy to jako pierwsi zaczeli go wypiekać Żydzi z Lubelskiego Starego Miasta. Potem ta receptura rozpowszechniła się po całej lubelszczyźnie. Dzisiaj stanowi atrakcyjną potrawę regionalną, którą chceliśmy Was zaiteresować. Jest to drożdzowe chrupiące i złociste ciasto, pachnace nadzieniem cebulowym z makiem. Szczególowa recepturę, składniki oraz przygotowanie możecie zneleźć: (czytaj więcej)   My tam byliśmy i  dobry "cebularz" jedliśmy. 

Składniki na 12 szt.
*500 g. mąki pszennej
*250 ml mleka
*1 duże jajko
*1 łyżeczk soli
* 1 łyżeczka cukru
* 60 g masła roztopionego i przestudzonego
*30 g drożdży swieżych lub 15 g.drożdzy suchych
*1 jajko roztrzepane z 1 łyzka wody do posmarowania
Nadzienie cebulowo- makowe
* 2 wielkie cebule pokrojone w grubą kostkę (razem ponad 500 g.)
* 3 łyżki maku
* 2 łyżki oleju
* 1 łyzeczka soli
Przygotowanie:
Mąke wymieszać z suchymi drozdzami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). dodać reszte składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz.Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz, tak by było miękkie i elestyczne. Uformowac z niego kule włożyc do oprószonej miski, oddstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręcznikiem kuchennym, do podwojenia objętości.(na ok. 1,5 godz.) Wyrosnięte ciasto jeszcze raz wyrobić i podzielić na 12 częsci, formując z ciasta kulki. Nastepnie wałkiem rozwałkować na placki o średnicy ok. 12 cm, Ukladać na blaszkch wyłozonych wcześniej papierem do pieczenia. Na środek nałozyć naadzienie. Przykryć ręcznikiem i odstawic na ok. 50 min. do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarowac brzegi jakiem roz trzepanym z wodą.Piecw temp. 180 st. przez ok. 25 min. Smacznego.