Ropczyce- Dzień Otwarty ARi MR

20 kwietnia 2018 r. Podkarpacki Oddział Regionalny ARiMR już po raz drugi otworzył dla mieszkańców drzwi biur powiatowych. Hasło przewodnie to „Dzień otwarty ARiMR z e-WnioskiemPlus”. Impreza sk...

Sędziszów Młp.- Walczyli Sztangiści

25 marca na siłowni sędziszowskiej Lechii rywalizowali młodzi sztangiści. Wystartowało 7 dziewcząt i 19 chłopców z podkarpackich klubów. Swoich reprezentantów, oprócz wspomnianej Lechii Sędziszów Młp....

Największa Wystawa starych motocykli w południowej Polsce już wkrótce powita pierwszych zwiedzających!

Na terenie ośrodka Cyziówka w Kamionce k/ Sędziszowa trwają ostatnie prace przed otwarciem wystawy starych motocykli, która będzie nową, niezwykłą atrakcją turystyczną (i nie tylko), na Podkarpaciu. O...

Giorre Festiwal - Rock & Grill w Ernestówce k. Łańcuta (NASZ PATRONAT MEDIALNY)

Firma Giorre Polska oraz Zespół Rockowy „0 % Normy” wychodzi z inicjatywą zorganizowania Giorre Festiwal - Rock & Grill w Ernestówce k. Łańcuta. Wydarzenie odbędzie się 23 czerwca.Impreza ma chara...

Ropczyce- III Międzynarodowy Memoriał Szachowy (+ VIDEO)

W sobotę 24 marca 2018 r. odbył się w Ropczycach III Międzynarodowy Memoriał Szachowy o Puchar Starosty Pana Witolda Darłaka. W pracach organizacyjnych najbardziej zaangażowani byli: Adam Kolbusz, Fra...

  • Ropczyce- Dzień Otwarty ARi MR

    środa, 25 kwietnia 2018 08:01
  • Sędziszów Młp.- Walczyli Sztangiści

    środa, 25 kwietnia 2018 07:45
  • Największa Wystawa starych motocykli w południowej Polsce już wkrótce powita pierwszych zwiedzających!

    wtorek, 24 kwietnia 2018 14:09
  • Giorre Festiwal - Rock & Grill w Ernestówce k. Łańcuta (NASZ PATRONAT MEDIALNY)

    wtorek, 24 kwietnia 2018 08:34
  • Ropczyce- III Międzynarodowy Memoriał Szachowy (+ VIDEO)

    piątek, 20 kwietnia 2018 14:12
redaguj-z-nami-twojpowiat

Wasza opinia

Nasze ulubione miejsce na wiosenne spacery









Wyniki

Statystyki strony

Naszą witrynę przegląda teraz 84 gości 

Cebularz Lubelski

  • PDF

c_150_100_16777215_0___images_stories_img_0844.jpgW trosce o dostarczanie naszym "sympatykom" nowych wrażeń dziś chcemy zaproponować "cebularz lubelski". Tradycja jego wypiekania sięga XIX w. kiedy to jako pierwsi zaczeli go wypiekać Żydzi z Lubelskiego Starego Miasta. Potem ta receptura rozpowszechniła się po całej lubelszczyźnie. Dzisiaj stanowi atrakcyjną potrawę regionalną, którą chceliśmy Was zaiteresować. Jest to drożdzowe chrupiące i złociste ciasto, pachnace nadzieniem cebulowym z makiem. Szczególowa recepturę, składniki oraz przygotowanie możecie zneleźć: (czytaj więcej)   My tam byliśmy i  dobry "cebularz" jedliśmy. 

Składniki na 12 szt.
*500 g. mąki pszennej
*250 ml mleka
*1 duże jajko
*1 łyżeczk soli
* 1 łyżeczka cukru
* 60 g masła roztopionego i przestudzonego
*30 g drożdży swieżych lub 15 g.drożdzy suchych
*1 jajko roztrzepane z 1 łyzka wody do posmarowania
Nadzienie cebulowo- makowe
* 2 wielkie cebule pokrojone w grubą kostkę (razem ponad 500 g.)
* 3 łyżki maku
* 2 łyżki oleju
* 1 łyzeczka soli
Przygotowanie:
Mąke wymieszać z suchymi drozdzami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). dodać reszte składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz.Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz, tak by było miękkie i elestyczne. Uformowac z niego kule włożyc do oprószonej miski, oddstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręcznikiem kuchennym, do podwojenia objętości.(na ok. 1,5 godz.) Wyrosnięte ciasto jeszcze raz wyrobić i podzielić na 12 częsci, formując z ciasta kulki. Nastepnie wałkiem rozwałkować na placki o średnicy ok. 12 cm, Ukladać na blaszkch wyłozonych wcześniej papierem do pieczenia. Na środek nałozyć naadzienie. Przykryć ręcznikiem i odstawic na ok. 50 min. do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarowac brzegi jakiem roz trzepanym z wodą.Piecw temp. 180 st. przez ok. 25 min. Smacznego.